Our Blog

Aluminium bij hoge temperaturen

Wanneer er met hoge temperaturen wordt gewerkt, is aluminium niet het eerste materiaal waar je aan denkt. Andere metalen zoals staal zijn namelijk veel  beter bestand tegen hogere temperaturen. Echter, in sommige gevallen is er toch behoefte aan aluminium. Er moet dan aan de hand van producteisen worden gekeken of aluminium wel echt het juiste materiaal is, en of er niet beter een ander materiaal kan worden gekozen.

 

Waarom aluminium?

Voor het gebruik van aluminium kunnen verschillende redenen zijn. Aluminium heeft een lage soortelijke massa, dat wil zeggen dat het materiaal erg licht is. Aluminium is bijvoorbeeld 3 keer lichter dan staal.

Een andere reden om te kiezen voor aluminium, is de corrosievastheid. Aluminium is over het algemeen goed bestendig tegen corrosie. Er is voor  staal ook een mogelijkheid om bescherming te krijgen tegen corrosie, maar dan moet er wel een coating op het materiaal worden aangebracht. Omdat een extra laagje aanbrengen vaak extra kosten met zich meebrengt, is het soms handiger om gewoon voor aluminium te kiezen. Over het algemeen is aluminium duurder dan staal, maar met een coating wordt staal al snel duurder dan aluminium.

Ook kan aluminium worden gekozen op basis van verwerkbaarheid. Aluminium is relatief makkelijk te verwerken ten opzichte van andere metalen.

 

Nadeel aluminium

Aluminium heeft ook een groot nadeel waar vaak weinig rekening mee wordt gehouden: de sterkte bij bepaalde temperaturen. Er moet bij aluminium goed rekening worden gehouden met  de temperatuur. Bij een temperatuur van ongeveer 100 ⁰C of hoger, neemt de sterkte van de meeste aluminiumkwaliteiten namelijk drastisch af. In de grafiek hieronder is te zien hoe sterkte in verhouding tot temperatuur staat bij aluminiumkwaliteiten 7075-T6, 5083 en 5052. De dalende lijn is karakteristiek voor aluminium. De 7075-T6 is dus een extreem voorbeeld, maar bij de 5083 en 5052 is er ook een grote daling te zien in sterkte vanaf 100 ⁰C.

Over het algemeen daalt de sterkte van staal pas drastisch vanaf een temperatuur rond 450⁰C. Wanneer het materiaal de sterkte moet behouden bij hoge temperaturen, moet je dus een goede afweging maken tussen verschillende materialen.

grafiek alu 2

Materiaalkeuze

Wanneer er een materiaalkeuze gemaakt moet worden, moet er eerst goed gekeken worden naar de eigenschappen die het materiaal nodig heeft. Denk hierbij aan dingen als: sterkte, elasticiteit, hoge temperatuureigenschappen, stijfheid en corrosie. Op basis van de vereiste materiaaleigenschappen van het product kan dan een voorselectie van een aantal materialen worden gemaakt. Na de voorselectie moet er dus één materiaal worden uitgekozen. Dit kiezen gebeurt ook weer op basis van een aantal factoren. Voor meer informatie over materiaalkeuze is het event ‘nieuwe metalen’ misschien interessant. Metaalkundig adviseur Wonnie van Beek zal hier als keynote speaker uitgebreid ingaan op materiaalkeuze.

 

Auteur: Sebastiaan van Leuven

Klik hier voor het aluminium assortiment van MCB

Meldt u hier aan voor het event ‘nieuwe metalen’ met keynote speaker Wonnie van Beek

 

Tags: , ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh