“Ik draag graag bij aan het succes van de MCB Campus”
“Ik ben er echt van overtuigd dat een goede materiaalopleiding de klanten van MCB een positieve bijdrage op kan leveren. Ik heb bijvoorbeeld al gelezen dat productontwikkeling en innovatie snel gaan, dat betekent voor de mensen op de werkvloer dat ze moeten blijven bijscholen. Dan is hun basiskennis van materiaal belangrijk, en dat deze up-to-date blijft.” Maarten Peels is stagiair bij MCB, en is gevraagd het plan voor de MCB Campus tegen het licht te houden. En er zelf ook wat van op te steken: “Ik had, als leek in de metaalwereld, veel moeite met module 2 van de Campus. Maar ik denk dat praktijkmensen er minder moeite mee hebben, zeker als ze een technische achtergrond hebben. Ik ben er zelf nog steeds niet voor geslaagd haha.” Maar dat komt vast goed.
“Ik ben 4e jaarsstudent Bedrijfskunde aan de HAN, en was op zoek naar een brede afstudeerstage omdat bedrijfskunde een brede studie is. Via een oud-teamgenoot bij het volleybal kwam ik bij MCB terecht, en sinds begin februari zit ik hier.” En wat ga je precies doen? “Ik ga een businessplan schrijven en kijken welke behoeften er intern en extern zijn wat betreft metaalkennis. Met als uiteindelijke doel het vergroten van de vraag naar de klassikale lessen en e-learning.” En zo’n onderzoek doe je gestructureerd natuurlijk.
“Ik begin met een oriëntatie: wat speelt er in de wereld van metaal, maar ook in de wereld van e-learning. Pure e-learning is alweer achterhaald heb ik inmiddels begrepen, mensen willen naar ‘blended learning’ toe: een combinatie van online en offline. Als je alleen e-learning doet raak je sneller afgeleid, maar het is ook goed om met anderen samen te leren. Je kunt in een klas ook vragen stellen als je iets niet weet.” Dus alleen e-learning is niet voldoende? “Blended learning blijkt effectiever. Ik denk ook dat de MCB Campus naar blended learning toe moet, nu is het nog óf klassikaal óf e-learning. De vuistregel is dat tussen 30-80% van de content moet digitaal worden aangeleverd, dan mag het volgens experts ‘blended learning’ heten.” En dan wil je natuurlijk weten of de mensen in de markt er ook op zitten te wachten.
“Na de oriëntatiefase ga ik onderzoek doen naar klantbehoeften: wat wil een klant precies en wat zijn de beweegredenen om naar MCB te komen als onderwijsinstelling? Er zijn immers ook andere aanbieders. En wat wil MCB nou echt met die Campus? Willen ze zelf kenniscentrum worden, of is het echt een extra dienst? Of varianten daarvan?” Allemaal vragen die Maarten aan het eind wil beantwoorden.
“Uiteindelijk hoop ik een mooi businessplan met implementatieplan op te kunnen leveren, dat echt toegevoegde waarde heeft voor MCB en haar klanten. Ik denk dat mijn stage een succes is als er méér vraag komt uit de markt, en als het indirect ook meetbaar wat oplevert voor MCB. Want het kan natuurlijk ook indirect extra klanten opleveren, als ze beseffen dat ze aan MCB een echte kennispartner hebben. Daar help ik graag aan mee.”