“Maar weinig mensen blijken te weten van de OOM-subsidie voor de MCB Campus”
“Eigenlijk is het simpel: de stichting OOM heeft een subsidiepotje dat elk jaar wordt aangevuld, en waar je gebruik van kunt maken als je bij hen bent aangesloten. En dat geldt volgens mij voor alle Metaalunieleden. Zolang er geld in zit mag je er gebruik van maken.” Jorg Eichhorn is actief verkoper van de trainingen van de MCB Campus, en merkt regelmatig dat de subsidiemogelijkheden niet bekend zijn. Jorg legt het uit.
OOM-subsidie: van PTT tot POP
“Je dient als aanvrager een werkwijze te volgen, het gaat namelijk om een PTT of Persoonlijke TrainingsToelage. Je moet de subsidieaanvraag doen voordat je een training koopt, bijvoorbeeld bij MCB Campus. Voor elke werknemer waarvoor je een OOM-subsidie aanvraagt moet je een Persoonlijk OntwikkelPlan (POP-plan) indienen, wat steekproefsgewijs wordt gecontroleerd. Je mag voor maximaal vijftien medewerkers een subsidieaanvraag indienen. Per persoon wordt tot 50% van de trainingskosten vergoed, maximaal voor 750 euro per medewerker.”
“Alle trainingen van MCB worden door het OOM vergoed, zowel klassikaal als e-learning. We hebben inmiddels twee modules af, de basistraining en ‘basis plus’. En nu werken we aan module 3, voor de gevorderden. RVS is al klaar, nu komt staal. Daarna staat aluminium op het programma.”
Naast OOM-subsidie ook aftrek
“Vrijwel alle klanten van de Campus hebben gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheid van OOM, ze regelen dat zelf. Maar we denken erover na om hierin te ondersteunen, bijvoorbeeld met een automatisch formulier. Wellicht maakt het de drempel lager.”
“Een rekenvoorbeeld: stel dat een medewerker de e-learning modules 1 en 2 bij MCB Campus volgt, zijn de bruto kosten € 275,-. Met 50% OOM-subsidie wordt het netto bedrag dan € 137,50. Er zijn daarnaast ook fiscale aftrekmogelijkheden, de werkgever mag de studiekosten die hij betaalt voor zijn werknemers aftrekken van de belasting. Het is goedkoper dan door rood rijden, haha.”