De markt van aluminium in kaart
De markt voor aluminium is sterk aan het veranderen. We zien veel nieuwe regio’s die aluminium produceren en gebruiken, met als koploper China natuurlijk. Met deze snel veranderende markt is het natuurlijk belangrijk dat we inzicht krijgen in de handelsstromen van aluminium, van ruwe materialen tot eindproducten. Daarom heeft het Internationaal Instituut van Aluminium (The International Aluminium Institute) een handige tool uitgebracht, waarmee de markt van aluminium in kaart kan worden gebracht.
De Tool
Met de zogenoemde Tool die hier te vinden is, kan je het gebruik en de handel van onder andere bauxiet, halffabricaten, eindproducten en aluminiumschroot zien over een periode van 1962 tot 2014. Je kan de Tool zo aanpassen dat je precies de selectie kan maken die jij wil. Zo is er het volgende te zien:
- In 2004 was er wereldwijd 15 miljoen ton aluminiumschroot beschikbaar, in 2014 was dit al gestegen naar 26 miljoen ton.
- Noord Amerika, dat historisch gezien altijd de grootste product van aluminiumschroot was, is ingehaald door China.
- In 2014 is er 17 miljoen ton aluminium in eindproducten verhandeld tussen de 9 verschillende regio’s, daarna 15 miljoen ton aluminium in bauxiet en als derde 14 miljoen ton aluminium in aluinaarde.
Hoe werkt de Tool?
Het is natuurlijk een prachtig overzicht met veel mogelijkheden, maar hoe werkt het nou precies? Zoals te zien staan er 9 regio’s/landen op de kaart. Wanneer je bovenin op het woord definitions drukt krijg je een Excel sheet waarop staat aangegeven welke landen onder welke regio’s vallen. Zo is bijvoorbeeld te zien dat Noord-Amerika bestaat uit Canada, Mexico en de VS.
Wat opvalt is de grote balk met jaartallen onder het diagram. Met deze balk kan je verschillende jaartallen kiezen om te bekijken. Met de knoppen die rechts naast de balk staan kan je automatisch door de jaartallen heen lopen en eventueel pauzeren.
Sorting
Met het menu onder de tijdlijn kun je je eigen overzichtelijke indeling maken in het diagram. Bij sorting kan je op verschillende dingen sorteren. Zo kan je bij elk kopje (mining, refining, production etc.) sorteren op de output en input, bijvoorbeeld Refining: Inputs via Bauxite laat zien hoeveel bauxiet er binnenkomt bij het kopje Refining (raffinage). Je kan zien dat China hier bovenaan staat met 20 miljoen ton. Wanneer je op het knopje relative to latest year drukt, krijg je je het diagram ten opzichte van het voorgaande jaar.
Selected vs. Rest of the world
Hoewel er maar 9 regio’s zijn, is er toch besloten om een top 10 te maken. Je kan het getal 10 ook veranderen naar bijvoorbeeld 3, je ziet dan de top 3 landen van je gemaakte selectie en eronder staat dan ROW (Rest of the world). Je kan echter ook een eigen selectie van landen maken, dan moet je het vakje manual selection aanklikken. Er zijn dan 2 vakken: Selected en Rest of the World. Bij Selected kies je de regio´s die je apart wil zien, de regio´s die je niet wil zien kan je dan onder Rest of the World zetten. Deze optie kan bijvoorbeeld handig zijn als je twee of meerdere landen wil vergelijken die niet in de top staan.
Colors
Bij colors (kleuren) kan je de kleuren van de lijnen in het diagram aanpassen. Wanneer je kiest voor Color nodes by region/country heeft de lijn van één regio over alle kopjes dezelfde kleur. Wanneer je kiest voor Color flows by type hebben alleen de lijnen tussen de kopjes telkens een andere kleur.
Scale
Bij Scale kan je het vakje Relative to latest year aanklikken, dat wil zeggen dat je de grootte van het diagram te zien krijgt ten opzichte van vorig jaar. Als je het jaartal op 1962 zet zie je dat het diagram heel klein en onleesbaar is, wanneer je dan naar latere jaartallen gaat zie je dat het diagram groter wordt en beter leesbaar. Dit betekent dat de markt voor aluminium steeds groter wordt ten opzichte van het voorgaande jaar.
Export
Het laatste onderdeel van de Tool is Export SVG. Hiermee kan het diagram dat je zelf hebt samengesteld exporteren naar een aparte internetpagina. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je 2 of meerdere diagrammen wil vergelijken, of als je je diagram ergens wil opslaan.
Auteur: Sebastiaan van Leuven
Klik hier voor de online aluminium Tool
Klik hier voor het assortiment aluminium van MCB