Our Blog

Opleiding staal: Wij helpen mensen staal te begrijpen!

Onze Metaalkundig Adviseur Wonnie van Beek heeft al zijn kennis over staal omgezet naar een e-learning toepassing. Hoe beter je staal begrijpt, hoe beter je kunt voorspellen hoe het zich gedraagt. Of inschatten waardoor problemen worden veroorzaakt. Dat is het doel van onze nieuwe digitale materiaalkunde module Staal, toegepast in de MCB-Campus. Hieronder legt hij uit hoe en waarom deze e-learning is ontwikkeld.

Als metaalkundig adviseur krijg ik veel vragen over waarom staal zich op een bepaalde manier gedraagt tijdens een bewerking. ‘Eerst ging het wel, nu niet, hoe kan dat?’
Daarom ben ik heel blij met de introductie van module ‘3A Staal, toegepast’ in de MCB Campus. Na de inleidende basismodule 1 en de materiaalkunde-module 2 komen nu de praktische modules 3.

Waarom een module staal?

Staal kan zich heel anders gedragen dan verwacht. Een goed voorbeeld is verzinken. Het Sandelin-effect kan bijvoorbeeld optreden: het verruwen en verdikken van de thermisch aangebrachte zinklaag. Je ziet het Sandelin-effect pas nadat het product is verzinkt. En verzinken doe je pas aan het einde van de bewerkingen. Dus: pas nadat je al je tijd en moeite erin hebt gestopt. Het is nauwelijks te voorspellen of te voorkomen. Vandaar dat kennis hierover erg belangrijk is. Dit effect staat ook omschreven in de module, zodat je als staalverwerker hiermee rekening kan houden en er beter op kunt anticiperen.

De doelgroep van de staal-module omvat alle bedrijven die met staal werken, vooral engineers en werkvoorbereiders. Mensen die moeten weten hoe staal in elkaar zit en gedraagt. Van het bewerken en verwerken, tot engineering en gebruik. De module heeft een vooral praktische inslag en is daarom wat minder theoretisch, maar dat geldt eigenlijk voor al onze modules. Ik integreer de theorie wel, maar alleen om de praktijk te kunnen verklaren.

Er komt later nog een module 4. Daarin worden de cursussen korter, omdat ze ingaan op één onderwerp, bijvoorbeeld corrosie, normen of lassen. Dan is het niet meer productafhankelijk -maar procesafhankelijk- en is het niveau hoger. Dan komt de theorie veel dichterbij.

Hoe ziet de staal-module eruit?

We hebben onlangs een nieuwe e-learning omgeving gelanceerd. De ‘look and feel’ is veel prettiger dan voorheen. We maken gebruik van veel plaatjes, animaties en voice-overs, waardoor de leerstof minder taai is. Want materiaalkunde is een lastig vak om te leren.

De toetsing bestaat uit 2 delen. Eerst krijg je een multiple-choice toets die je met een voldoende moet afronden. Daarna krijg je enkele open vragen. Hierdoor krijg ik een goed beeld of mensen het echt begrijpen, of ze staal ‘begrijpen’. Ik ben daarin behoorlijk streng, want iets kunnen opzeggen of herhalen is iets anders dan echt begrijpen. Pas als je beide toetsen hebt gehaald, krijg je een MCB Campus Certificaat.

Meer weten over de e-learnings van de MCB Campus? Bekijk hier het volledige cursusaanbod.

Tags: ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!

Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh